TOP 5 POZITIVNIH UČINAKA ARONIJE ZA ZDRAVLJE


Aronija se naziva namirnicom budućnosti, a u posljednjih nekoliko godina se jako puno govori o njezinom nevjerojatno pozitivnom učinku na zdravlje ljudi. Pozitivni učinci aronije proizlaze iz velike koncentracije antioksidativnih aktivnosti koje se nalaze u njezinom plodu. U nastavku saznajte kojih je to top 5 pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje.

Bogat izvor antioksidansa

Antioksidansi su tvari u namirnicama koje mogu spriječiti ili usporiti oksidativnu štetu na tijelu. Prema istraživanju snage antioksidansa u voću, aronija raspolaže jednom od najviših koncentracija antioksidansa od bilo kojeg drugog voća na svijetu.

Antioksidativna svojstva u aroniji djeluju protiv slobodnih radikala u organizmu. Na taj način sprječavaju razvoj kroničnih oboljenja i starenja postojećih stanica.

Prevencija i kontrola raka

Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu biološki aktivnih spojeva koji se nazivaju polifenoli. Upravo oni imaju ulogu u kontroli i prevenciji razvoja raka. Polifenolni spojevi u aroniji imaju ulogu u zaštiti organizma od razvoja raka i mogu doprinjeti u regulaciji imunološkog sustava.

Pozitivan učinak na cirkulaciju i krvotok

Bobice aronije su poznate po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne žile i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Slobodni radikali su uzrok raznih bolesti u tijelu.

Polifenolni spojevi koji se nalaze u aroniji  neutraliziraju slobodne radikale i na taj način pospješuju cirkulaciju krvi, smanjuju visoki krvni tlak, poboljšavaju elastičnost krvnih žila, sprječavaju njihovo začepljenje te pomažu kod ateroskleroze, upale i proširenih vena.

Borba protiv dijabetesa

Kod osoba oboljelih od dijabetesa dolazi do povećanog oksidativnog stresa. To dovodi do smanjene produkcije i povećane potrošnje dušikovog monoksida te nakupljanja slobodnih radikala.

Visok udio antocijanida i antocijana iz aronije stimuliraja izlučivanje inzulina i smanjuje koncentraciju šćera u krvi te suzbija podizanje i opadanje glukoze. Iz tog razloga uvođenje aronije i njenih prozvoda može imati povoljan učinak kod dijabetičara.

Pomoć pri mršavlljenju

Biološki spojevi iz aronije pomažu i pri reguliranju tjelesne težine. Oni pomažu tijelu spriječiti pohranjivanje masnoća oko trbuha, poboljšati razinu kolesterola i lipida te potiču tijelo da proizvodi dobar kolesterol.

Aronija ima nisku razinu kalorija i masnoća, a sadrži dijetalna vlakna i obilje hranjivih tvari. Ako želite da se osjećate siti, puni energije i snage, a da pri tome ostanete zdravi, preporučuje se da redovno konzumirate aroniju.

Ako vas ovih pet razloga nije uvjerilo da bi trebali početi konzumirati aroniju, dodatnu motivaciju možete naći ovdje!